Tips: Lyssna på surrogatmammorna

Posted by on jul 5, 2017 in Frontat | 0 comments

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sedan Indien stängde gränserna för utländska surrogatarrangemang, alltså inte längre tillåter exempelvis svenskar att köpa barn, söker sig allt fler svenskar till Georgien. I tre nyligen publicerade radiodokumentärer hörs både barnlängtande par och surrogatmödrar.

 

Surrogatmamman i Tbilisi
Två georgiska kvinnor som varit surrogatmammor får komma till tals. Den ena berättar bland annat om att ett utländskt par vägrat betala eftersom barnet hon födde åt dem dog. Även intressant att höra hur det svenska paret resonerar kring etiska frågor, och speciellt om hur kvinnan som föder barnet klarar sig.

Surrogatmamma i hemlighet
20-minutersdokumentär om georgiska kvinnor som flytt från våldsamma män. De får kontakt på ett skyddat boende och tipsar varandra om att de kan tjäna pengar genom surrogat. Många av dem har redan barn och är i desperat behon av pengar, så de gör det i hemlighet trots att det är tabu.

Bland annat reder kliniken ut varför Georgien är så fördelaktigt att skaffa barn från just nu: surrogatmamman har inte rätt till barnet under någon del av graviditeten. ”It’s the law, the baby does not belong to the surrogate mother.”

Vår dotter föddes av en surrogatmamma
En till dokumentär om ett svenskt par som får barn via en kvinna i Georgien, och hur de brottas med svenska myndigheter för att få ta med sig barnet till Sverige. De berättar att kvinnan som föder barnet inte är en sån pengagirig person, utan hon gör det här för att hjälpa andra att skaffa barn. Mannens syster erbjöd sig först att föda barnet, och hon berättar om hur hon tänkte kring att avsäga sig visst bestämmande över sin kropp. De vill att det ska bli lagligt med altruistiskt i Sverige, så att man slipper utnyttja fattiga kvinnor i andra länder.  Även intressant diskussion och problematiserande av adoption, att det precis som surrogat drivs av efterfrågan.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *