Forskare: Varannan vaginal födsel leder till skador

Posted by on feb 18, 2014 in Debatt, Frontat, Stöd | 0 comments

Barnafödande innebär mer komplikationer än vad som rapporteras, har man rätt att utsätta en annan kvinna för det?

Ett globalt, jättestort folkhälsoproblem. Så beskriver överläkaren och forskaren Maria Gyhagen problemen med förlossningsskador. Hon menar att det finns en tendens att underrapportera och undervärdera skador i samband med förlossning. De skador hon talar om är urinläckage, framfallsbesvär, avföringsläckage och sexuella störningar.

– I min studie, där jag kartlade kvinnor som fött ett barn, så var det nästan varannan kvinna som hade fött barn vaginalt som hade drabbats av någon typ av störning säger Maria Gyhagen, överläkare på kvinnokliniken i Borås och forskare på Sahlgrenska akademin.

Läs hela nyheten här.

Resultaten av Maria Gyhagens forskning skapar förstås frågor kring om man har rätt att utsätta en annan kvinna för graviditet och förlossning och de komplikationer detta kan innebära.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *